пятница, 6 июля 2012 г.

Інтернет-центр




Інтернет-центр Порошківської бібліотеки-філії Перечинської ЦБС був створений у 2011 році завдяки перемозі у ІІ турі конкурсу проектів «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» у рамках програми «Бібліоміст».
«Бібліоміст» – партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Української бібліотечної асоціації за фінансової підтримки Фундації Білла та Мелінди Гейтс.

Інтернет-центр
працює:

Понеділок-пятниця:
з 9.00 до 17.00 к.ч.

Вихідні дні:
 вівторок, субота
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Правила користування Інтернет-центром

Користувач має право:

·безкоштовно користуватися комп’ютерним обладнанням для пошуку та одержання інформації в мережі Інтернету протягом однієї години;
· одержати попередньо індивідуальну консультацію по користуванню мережею Інтернет;
·копіювати інформацію на CD, флеш-карту, або одержати друковану версію із дозволу працівника бібліотеки;
·безкоштовно спілкуватися протягом однієї години у соціальних мережах, Skype, користуватися ІР-телефонією;
·користуватися довідковою літературою Інтернет-центру;
·брати участь у презентаціях, тренінгах, групах навчання основам комп’ютерної грамотності та роботи в мережі Інтернет;
·бути спонсором, або залучати зацікавлених осіб до фінансової підтримки;
·замовити попередньо час роботи, або під час відвідування бібліотеки.

Користувачу забороняється:

· псувати обладнання;
·знищувати, додавати і модифікувати інстальоване комп’ютерне  обладнання або програмне забезпечення;
·порушувати діловий ритм  Інтернет-центру, шуміти, заважати роботі інших  користувачів;
·відвідувати сайти порнографічного змісту, або такі, що містять інформацію, яка суперечить чинному українському законодавству;
·намагатися самостійно усувати несправність, якою б незначною вона не здавалась;
·порушувати закони копіювання (Закон про авторське право);
·неправомірно «скачувати» і використовувати ліцензії на програмне забезпечення;
·використовувати і розповсюджувати заборонені законом матеріали;


 За порушення цих правил адміністрація  залишає за собою право заборонити відвідувачу користуватися Інтернет-центром.


Інтернет-центр
не несе відповідальності за:


·зміст Інтернет-сайтів та точність приведеної там інформації;

·будь-який зрив  у роботі з причин, які не залежать від працівників Інтернет- центру.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Відкриття Інтернет-центру у бібліотеці

7 вересня  2011 року у бібліотеці-філії с. Порошково відбулося урочисте  відкриття Інтернет-центру  за участю  Матея Новака – директора програми «Бібліоміст», Канюки Івана Івановича – заступника начальника управління культури Закарпатської ОДА; Дурунда Оксани Степанівни – головного спеціаліста управління культури Закарпатської ОДА; Пекар Марії Іванівни – начальника відділу культури Перечинської РДА; сільського голови – Касинця Юрія Юрійовича, вчителів Порошківської ЗОШ І-ІІІ ступенів, викладачів Порошківської дитячої музичної школи, сільського активу, депутатів, молоді, юнацтва та дітей.


          Вітання від імені програми «Бібліоміст» Матея Новака сільській громаді в особі сільських депутатів та активістів с. Порошково.


         Заступник начальника обласного управління культури Іван Іванович Канюка вітає завідуючу бібліотеки-філії с. Порошково Ігнатьо Олену Михайлівну з відкриттям «Інтернет-центру».



   Стрічку перерізають пан Матей Новак –директор програми «Бібліоміст» та сільський голова Юрій Юрійович Касинець.





     Відкриття Інтернет-центру у бібліотеці стало важливою подією в житті бібліотеки та громади села. Адже читачі отримали безкоштовний доступ до іформаційних ресурсів Всесвітньої мережі. Бібліотека, завдяки новітнім технологіям почала надавати нові бібліотечні послуги, покращилась робота, збільшилась кількість користувачів – на 210 чоловік.
     Бібліотека працює з різними категоріями користувачів, але важливе місце у роботі бібліотеки відведено на задоволення потреб таких груп населення громади, як студентська молодь, вчителі Порошківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та пенсіонери.Для цих груп користувачів проводяться тренінги по навчанню роботи на комп’ютері, інтернет-огляди сайтів для вчителів школи та пенсіонерів. Видаються рекомендаційні списки веб-сайтів для користувачів з метою полегшення пошуку інформації в мережі.
     Бібліотека стала справді основним місцем, де користувачі можуть швидко отримати найрізноманітнішу інформацію, навчитись основам комп’ютерної грамотності, поспілкуватись по скайпу з рідними і знайомими, знайти друзів, пошукати і роздрукувати необхідну інформацію, реферати, курсові. Бібліотека стала важливим інформаційним і комунікаційним центром громади.
     Відвідують інтернет-центр волохи – національна меншина села Порошково. Вони постійно виїзжають на заробітки в інші області України. Бібліотека допомагає їм зв’язуватись з роботодавцями та рідними по скайпу. Проводиться навчання користувачів роботи на комп’ютері та в мережі Інтернет, надаються консультації та допомога в пошуку інформації в мережі.


 Урок-практикум " Світ навколо нас" проведено 17.10 з юнацтвом.
 Година спілкування "Право підлітків в статтях Закону" проведено 13.10. з юнацтвом


Скайп-урок "Спілкування в режимі он-лайн" проведено 05.09 з групою юнацтво.


Користувач ромської меншини скачує з Інтернету індійські пісні.
Шкільні бібліотекарі звертаються до нас за допомогою.


Пізнавальна година "Інтернет - нові можливості для користувачів" проведена 6 лютого з групою пенсіонерів.
24 січня проведено тренінг з участю голови сільської ради Касинця Ю.Ю. та землевпорядника Легеза О. В. "Значення Інтернету для сприяння розвитку сільської громади".

 

ПДГ- це інформаційний центр у бібліотеці, де користувачі отримують інформацію про діяльність органів державної влади.

 

Інформаційна година "Комп'ютер і захист інформації" проведено 6 лютого з студентами .

 

 

 

Навчання роботи на комп'ютері проводить бібліотекар Стегура Л.В.

Члени клубу "Вишиванка" шукають інформацію в Інтернеті

Проводиться навчання юних читачів

Бібліотеку відвідують жителі с. Порошково волоської національності. З них багато виїжджає на заробітки в інші області України. Вони просять, щоб допомогти їм організувати по скайпу спілкування з їхніми роботодавцями. І бібліотека із задоволенням надає їм цю послугу.

 

Частий гість бібліотеки – сільський голова Ю.Ю. Касинець, розповідає користувачам про новізаконимісцевого самоврядування. А також відповідає на різні запитання, які цікавлять користувачів бібліотеки.

______________________________________________________________


Історії успіху бібліотеки-філії с. Порошково


Населення села Порошково 4700 жителів. У селі проживають різні етнічні групи. 1875 чоловік ромської національності і волохи, тобто третина населення села. Волохи – етнічна група людей, що у далекому минулому займались скотарством та були пастухами, і з яких у другій половині ХІХ століття сформувалися румунська та молдавська нації. На Закарпатті її представників мешкає не більше п’яти тисяч осіб. Село Порошково – єдине на Закарпатті, в якому проживає найбільша кількість волохів. Стиль життя у них схожий на циганський, тому волохів ще називають «білі цигани», єдина відмінність – світліші шкірою та говорять інакше (діалект румунської). Через специфічний стиль життя волохи рідко доживають до пенсійного віку, багато волоських дітей помирає у віці до року. Відрадно те, що Інтернетом і сучасними інформаційними технологіями зацікавились ці групи людей, адже це малограмотна етнічна група, серед якої дотепер чимало людей не вміє навіть розписатися. Вони стали користувачами бібліотеки і проходять навчання роботи на компютері і в мережі Інтернет. Працівники бібліотеки розробили програму навчання для цієї категорії користувачів і проводять з ними «Комп’ютерний лікбез».

Волошин Ірина прийшла до бібліотеки навчитись користуватись компютером. Коли вона його освоїла, то привела свою маму та старших сестер Анжелу та Жанну навчитись користуватися комп’ютером та Інтернетом, щоб через Інтернет знайти своїх родичів, які проживають у Молдавії .

Пашко Михайло пройшов навчання на комп’ютері у бібліотеці, вже постійний користувач, віднайшов по Інтернету свою хрещену маму, яка вже давно виїхала до Італії і тепер він часто спілкується з нею і її синами по скайпу.





Зміцнюємо родини завдяки «Бібліомосту»



Порошково велике село, віддалене на 40 кілометрів від обласного центру. Роботу знайти дуже важко, багато людей в пошуках роботи змушені виїзжати за межі області та України. Серед тих, які знаходяться далеко від домівки, є такі, що служать в армії, багато з них по контракту. З того часу, як в сільській бібліотеці почав працювати безкоштовний доступ до Інтернету завдяки програмі «Бібліоміст», в родичів тих, чиї близькі знаходяться далеко від дому, з'явилась можливість спілкуватися по скайп-зв’язку.

До Порошківської сільської бібліотеки прийшла молода мама Жданюк Тетяна, за фахом вчитель англійської мови. Її чоловік Віталій вже півроку знаходиться на службі в армії на контрактній основі – пілотом вертольоту українського загону у складі військ ООН в Ліберії (Африка). Вони обоє мали можливість по скайпу побачити один одного живими і здоровими, їх радості не було меж. Першим запитанням Віталія було: «Як наші діти? Як би хотілось їх побачити!». Тетяна відповіла чоловіку, що у них все гаразд, щоб не переживав. І пообіцяла привести донечку.На слідуючий день Тетяна привела маленьку донечку побачитись і поговорити з татом. Завдяки новітнім технологіям у бібліотеці, відстань між членами родини стала ближчою.








Село Порошково в інформаційному просторі



Вчитель історії Порошківської ЗОШ І-ІІІ ст.Готра Іван Іванович є постійним користувачем сільської бібліотеки. У 1996 році закінчив історичний факультет Ужгородського державного університету, з 2000року працює вчителем історії в Порошківській загальноосвітній школі. Займається дослідженнями історії краю. Автор історичного дослідження "Нарис з історії храму Святого Миколая в селі Порошково", яке вийшло у районному видавництві "ТУРпрес". Іван Іванович обирався депутатом Перечинської районної ради Vскликання. Є головою Перечинської районної організації ВУТ «Лемківщина».Завдяки програмі «Бібліоміст», комп’ютерів та Інтернету у бібліотеці Іван Іванович Готра створив свій блог, на якому розмістив цікаву і корисну інформацію з історії села Порошково: легенди і повір’я села, від чого походить назва села, розвиток освіти в селі Порошково, історія сільського храму,інформація про священників Порошківського Свято-Миколаївського храму починаючи від 1709 року. У сільській бібліотеці-філії було проведено презентацію блогу«Історик Іван Готра».




Комментариев нет:

Отправить комментарий